Mobirise Mobirise v4.4.0

Produk

 

KHASIAT KOPI

Sebut sahaja kopi pasti tidak asing lagi bagi kebanyakan kita. Sejenis minuman yang sentiasa menjadi pilihan ketika bersarapanpagi. Biji kopidatangnya daripada pokok kopi yang diberi nama Coffea. Berdasarkan kepada kajian, terdapat beribu jenis spesis pokok Coffeadenganpelbagai ciri fizikal.

Kandungan Nutrisi dalam 100g kopi adalah:

 • Karbohidrat: 0g
 • Protein: 0.12g
 • Lemak: 0.002g
 • Kalsium: 2.0g
 • Zat Besi: 0.01mg
 • Kalium: 49mg
 • Natrium: 2mg

 

Kopi yang kaya dengan antioksidan seperti chlorogenic acid dan caffeic acid memainkan peranan penting dalammengurangkanrisikopenyakitkanser. Seperti yang kita sedia maklum, antioksidan merupakan salah satu bahan yang dapat mengurangkan risiko kerosakansel akibatdaripada tekanan oksidatif.

Namun begitu, kajian mendapati bahawa fungsi ini hanya berkesan terhadap beberapa jenis penyakit kanser sahaja. Olehyangdemikian,kajian yang lebih mendalam perlu dijalankan.

 

 KHASIAT DAUN BIDARA

“Manfaat daun bidara banyak belum diketahui oleh masyarakat. Padahal, tumbuhan ini dapat berkhasiatuntuk mengatasi berbagai masalah kesihatan.”

 1. Menurunkan Kadar Kolesterol Menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh merupakan salah satu manfaat daun bidara untuk kesehatan. Serat daun bidara yang larut dalamair dapat membantu menurunkan kadar LDL kolesterol jahat. Cukup merebus daun bidara dalam air dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan mengikat kolesterol tersebut ke sistem pencernaan, sehinggatingkatkadar kolesterol di dalam tubuh tidak mencapai 240 mg/dl.
 2. Mengatasi Insomnia Daun bidara mengandung saponin yang memiliki efek menenangkan dan dapat membantu mengobati insomnia. Rebusan daun bidara dapat kamuolahmenjaditeh. Hasilnya, daun bidara dapat sebagai obat tidur alami untuk memastikan kamu mendapatkan tidur yang cukup.
 3. Mencegah Depresi Salah satu cara untuk mencegah dan mengobati depresi adalah dengan memanfaatkan daun bidara. Khasiat daun bidara memberikan dampak menenangkandan mendinginkan tubuh, yang membantu mengurangi gejala depresi. Untuk memperoleh hasil dan manfaat positif dalam tubuh, kamu bisa meminum teh yang terbuat dari olahan daun bidara.
 4. Meningkatkan Sistem Pencernaan Manfaat daun bidara dapat untuk mengobati masalah pada sistem pencernaan. Daun bidara dapat digunakan untuk mengobati penyakit maag yangmerupakandampak negatif ketika asam lambung. Daun bidara juga dapat menghilangkan racun dalam saluran pencernaan, membantu mengatasi masalah pencernaan, dan menangkal

 

KHASIAT CENDAWAN SUSU HARIMAU

Cendawan susu harimau juga dikenali sebagai Lignosus rhinocerus atau Polyporus rhinocerus dalamnama saintifiknya. Iaadalahmerupakan spesies tumbuhan yang berasal daripada keluarga Polyporaceae.

Dalam kalangan masyarakat Malaysia, cendawan susu harimau atau tiger milk mushroom ini dipercayai adalah tumbuhberasaldaripada titisan susu ibu sang harimau yang baru melahirkan anaknya.

Cendawan spesis ini sangat sukar ditemui dan boleh didapati tumbuh di sekitar kawasan hutan tebal sahaja. ContohnyasepertidiBanjaran Titiwangsa. Ia juga merupakan salah satu spesies cendawan yang hampir pupus.

 1. Membantu Melawan Jangkitan Bakteria & Kulat
 2. Membantu Mencairkan Darah Beku
 3. Membantu Merawat Asma
 4. Melindungi Perut Daripada Terkena Ulser
 5. Membantu Mengurangkan Risiko Kanser

Dalam perubatan tradisional, cendawan ini sering digunakan untuk merawat batuk, sakit tekak, bengkak payudara, tonik, sakitsendi dan pelbagai lagi.Cendawan susu harimau adalah merupakan spesies tumbuhan yang berharga dalamsektor perubatandan perlu dimanfaatkan khasiat yang dimilikinya sebaik mungkin. Walau bagaimanapun, sekiranya anda mengalami apa-apa masalah kesihatan pastikan anda mendapatkan rawatandannasihatdaripada pakar perubatan dengan segera dan jangan sesekali bergantung pada rawatan alternatif.

 

 

 

 

Web Statistic

Total Member :
4754

Contact Us

Name : Admin (admin)
Phone : 60105456806
Email : clikbank80@gmail.com

Latest Member


 Adnan bin wagimin :: Sun,09,Jun,2024

 AZLAN BIN MOHAMAD :: Thu,30,May,2024

 Rohaizan bin laiman :: Wed,22,May,2024

 Fajar Alam :: Mon,20,May,2024

 MOHD ZAKI BIN YUSOF :: Mon,20,May,2024

 AFANDI BIN CHE LAH :: Mon,20,May,2024

 Mohd Shahrol Nizam bin Abu Hasan :: Wed,15,May,2024

 Zamree Othman :: Sat,04,May,2024

 Upin bin isnin :: Sun,31,Mar,2024

 Azman Bin Jamingon :: Sun,24,Mar,2024

 Muhammad Amirul Bin Timyati :: Tue,19,Mar,2024

 Hazneh Bin Hj Benah :: Sun,17,Mar,2024

 Azhar Bin Ahmad :: Fri,15,Mar,2024

 skdys79 :: Wed,13,Mar,2024

 Daniel Matujal :: Wed,13,Mar,2024

 Hamidah binti Hamzah :: Wed,13,Mar,2024

 SARIPAH AIIDAH BINTI SYED TAJUL ARIFFIN :: Sat,09,Mar,2024

 test 3 :: Thu,07,Mar,2024

 UnjKgYOdlhExJr :: Wed,06,Mar,2024

 nJymMrqGKEhof :: Wed,06,Mar,2024